Friday, October 21, 2011

These Days In Finland Part 2 ..


6.45 am

Assalammualaikum alls ... sorry .. baru bangun daripada tidur ... nyenyak sungguh malam tadi kami anak beranak ... heheheheh ...

Hari ini aku nak sambung cerita pasal apartment yang kami duduk ni ... kat sini jika pelajar nak cari rumah untuk disewakan ada satu agent yang akan manage apartment2 pelajar kat sini .. if di Lappeenranta, LOAS n if di Helsinki itself HOAS .. ada satu lg company rasanya yang manage accommodation students ni tapi aku tak pasti apa nama company tu ... so daripada Malaysia lagi kami dah buat permohonan secara online jenis rumah yang kami nak .. cuma pilih range harga rumah, bilangan bilik, and hantar application ... mudah kan! ..

Apartment 1 bilik kami ni just nice ... ala2 studio type if di Malaysia ... living hall n dining room dia agak besar juga ... muat utk tetamu-tetamu yang nak berkumpul .. fridge besar untuk ruang beku n biasa, dapur elektrik n kabinet .. so tak perlu nak fikir pasal kabinet dapur n kabinet bilik dah ... my hubby just spent about 200E saja untuk used furniture mcm sofa, meja makan set, 1 katil single n 1 double, tv n meja tv .. murah kan .. Alhamdulillah .. n area kawasan rumah aku ni dekat dengan nursery, playgorund budak-budak untuk eryssa main pun dekat, mini market (valintatalo) .., bus stop ( dalam 10 min walking distance), nak ke city 2 km lebih n ke university dalam 3 km lebih .. Alhamdulillah .. dah cukup selesa rasanya environment kat sini ... tp jiran-jiran kat sini tak lah seramah jiran di Malaysia ... tp ada jugaklah antara depa ni yang nak balas bila aku senyum kat depa .. heheheheh ok lah tu .. banyak student juga area nih .. tp asian rasanya masih tak ramai ... cuma ada juga terserempak dengan beberapa pelajar macam china n pakistan kot .. tp tak sempat nak tegur sapa ...

Makanan halal di sini .. agak susah .. Asian Market pun takde lagi .. ada juga kami identify beberapa kedai kebab yang halal dekat area university n town .. so if nak cari daging atau ayam halal maybe ke Kouvula atau Lahti atau pun Helsinki itself ... huhuhuhu ... takde ke business man yang nak bukak Asian Market kat sini ek ... kalau ada .. wahhh.. syukurrr ... so kami aritu dah bawak banyak stok makanan ke sini .. maybe 2 bulan tahan kot .. kene ikat2 n bajet2 sket ler .. maybe next time kami akan turun lagi ke Helsinki n beli stok makanan utk bekalan kat sini ... itulah pengorbanan yang manis rasanya ...

2.13 pm
Alhamdulillah ... pagi tadi kami sempat berborak dengan orang Malaysia kat sini Vina Ong yang dah 11 tahun bermastautin di Lappeenranta .. dan Kak Roz, a Malay Singaporean yang kembali menetap di sini ... best sangat rasanya ... sekiranya 2-3 hari yang lepas aku rasa sunyi n rasa nak balik Malaysia .. tapi bila jumpa kawan2 baru yang peramah dan friendly ni .. terhibur rasanya ... pelbagai cerita dan experience diorang kat sini ... mereka berkahwin dan suami adalah orang Fins ... hebat kan ... macam kak roz herself dah ada 3 orang anak n vina 2 orang anak... comel-comel belaka ... kami sempat juga berkenalan dengan suami kak roz, Yuka yang peramah ... banyak yang aku belajar tentang kehidupan di sini melalui mereka ... harap persahabatan yang baru terjalin ini terus berkekalan dan menyeronokkan hendaknya ... Eryssa pun dah kenal Hanna anak vina yg kedua dan bermain bersama ... Eryssa nampak happy sangat ... syukur Allah ..

1 comment:

  1. Finding the time and actual effort to create a superb article like this is great thing. I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next post buddy..
    Java Training in Chennai

    ReplyDelete